Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do

Jedzenie liofilizowane

Wielodniowa podróż w nieznane nie musi równać się z ubogą w składniki odżywcze dietą pozbawioną smaku. Rozwiązaniem, które pozwala turystom każdego dnia spożywać posiłki o jakości porównywalnej do świeżych, ciepłych, domowych dań są liofilizaty, czyli jedzenie liofilizowane - idealne na piesze wędrówki, rowerowe rajdy czy najbardziej ekstremalne górskie wyprawy. Czym charakteryzuje się żywność tego typu i jakie są jej zalety?

 

Żywność liofilizowana co to jest? 

Dania liofilizowane to gotowe posiłki, które produkuje się poprzez proces liofilizacji, tj. odparowania wody w warunkach, które pozwalają na zachowanie smaku i wartości odżywczych wszystkich składników potrawy. Proces ten rozpoczyna się od zamrożenia żywności do temperatury około - 40 stopni Celsjusza. Następnie gotowe dania ogrzewane są w specjalnej komorze próżniowej, co sprawia, że zamrożone cząsteczki wody podlegają procesowi sublimacji, czyli zamianie ze stanu stałego bezpośrednio w stan gazowy. Proces liofilizacji trwa od kilkunastu do maksymalnie 24 godzin. Dzięki niemu z żywności usuwana jest cała wilgoć, jednak bez szkód dla smaku, aromatu czy wartości odżywczej potrawy. Liofilizacja może dotyczyć całego, gotowego już dania, bądź też jego poszczególnych składników, jeszcze przed połączeniem ich ze sobą w jeden posiłek.

 

Czym charakteryzują się posiłki liofilizowane?

Dzięki procesowi liofilizacji z gotowych posiłków usuwana jest niemal cała woda. To prowadzi z kolei do zmniejszenia ich oryginalnej wagi nawet o 90% w stosunku do ciężaru pierwotnego. W taki sposób żywność, która wystarczy turyście na tygodniową wyprawę może ważyć zaledwie kilogram lub maksymalnie kilka kilogramów. Zmniejszeniu ulega również objętość posiłku, dlatego kilka gotowych dań na obiad, śniadanie lub kolację bez problemu zmieści się w większym plecaku czy w rowerowej sakwie. Co ważne, liofilizaty nie są daniami typu instant. Zachowują bowiem około 98% wartości odżywczej oryginalnej potrawy, z której zostały stworzone. Dostarczają więc odpowiedniej ilości kalorii, białka, węglowodanów, tłuszczy, witamin i minerałów, dzięki której osoba wyruszająca w podróż może zachować energię, zdrowie i dobrą kondycję nawet w trakcie najbardziej wymagającej wyprawy w trudnych warunkach. 

Jakie zalety ma żywność liofilizowana?

Jedzenie liofilizowane to lekka, zajmująca niewiele miejsca, a jednocześnie pożywna i smaczna alternatywa dla domowego, samodzielnie przygotowanego jedzenia. Tanie liofilizaty leżą w zasięgu ręki każdego turysty, pozwalają mu oszczędzić czas, ograniczyć wagę i wielkość bagażu, w tym samym czasie nie rezygnując z komfortu ciepłego posiłku poza domem. Dania liofilizowane są łatwe w ponownym przygotowaniu i nie wymagają podróżowania z dużą ilością akcesoriów. Wystarczy ponownie nawodnić ich składniki, aby odzyskały oryginalną konsystencję, smak i aromat. Najczęściej wymagana jest do tego wyłącznie gorąca przegotowana woda, choć zdarzają się również liofilizaty zalewane wodą letnią lub zimną. Większość dań tego typu można przyrządzać bezpośrednio w oryginalnym opakowaniu, co dodatkowo pozwala zmniejszyć ilość niezbędnego bagażu. Turysta potrzebuje jedynie odpowiednich sztućców, którymi dokładnie wymiesza, a następnie spożyje potrawę. Warto pamiętać, aby przed przygotowaniem usunąć z wnętrza dania liofilizowanego dodatkowe zabezpieczenie w postaci pochłaniacza wilgoci. 

Tanie liofilizaty - jak je przechowywać?

Ponieważ jedzenie liofilizowane jest szczelnie zamknięte i prawie w ogóle nie zawiera wody, nie musi być przechowywane w lodówce, ani w żadnych innych szczególnych warunkach. Niemal zupełnie bezwodna żywność nie stanowi siedliska przyjaznego mikroorganizmom, wobec czego nie ulega zepsuciu. Posiłki liofilizowane mają bardzo długi termin przydatności do spożycia, dlatego po ich zakupie nie trzeba martwić się o konieczność ich szybkiego przygotowania i zjedzenia. Większość produktów tego typu można przechowywać w szafce nawet przed kilka lat. 

Dania liofilizowane - kiedy warto je kupić?

Żywność liofilizowana sprawdzi się podczas każdej kilkudniowej wyprawy, niezależnie od jej kierunku, sposobu przemieszczania się czy uwarunkowań naturalnych. Będzie też idealnym rozwiązaniem dla osób, które wybierają się do krajów, gdzie produkty spożywcze są naprawdę kosztowne. Tanie liofilizaty pozwolą wtedy oszczędzić pieniądze, bez rezygnacji z wartościowych posiłków o pysznym smaku. Jedzenie liofilizowane polecane jest każdemu, kto pragnie zabrać w podróż żywność zdrową, smaczną, zajmującą niewiele miejsca, łatwą w przechowywaniu i przygotowaniu, a także lekką i zróżnicowaną smakowo.

Posiłki liofilizowane mają wiele zalet, wśród których warto nadmienić również ich różnorodność. Liofilizaty mogą zastąpić każdy posiłek od śniadania aż po kolację. Są wśród nich muesli, owsianki, różnego typu zupy, dania obiadowe z ryżem, kaszą czy makaronem, mięsne i wegetariańskie, a nawet słodkie desery. Ich smak nie odbiega znacząco od tego, do którego może być przyzwyczajony przeciętny konsument. Stanowią zatem bardzo dobrą alternatywę dla osób, które w trakcie podróży nie mają szansy na przygotowanie lub zakup świeżo przygotowanego domowego obiadu. 

    Liofilizowany deser Kruszonka z jabłkiem 65 g Liofilizowany deser Kruszonka z jabłkiem 65 g
    Producent: LyoFood
    Cena: 13,07 zł 19,50 zł
    szt.
    zobacz więcej
    Liofilizowana jajecznica meksykańska 75 g Liofilizowana jajecznica meksykańska 75 g
    Producent: LyoFood
    Cena: 19,20 zł 25,60 zł
    szt.
    zobacz więcej
    • nowość
    Danie liofilizowane Lyofood Bigos 80 g Danie liofilizowane Lyofood Bigos 80 g
    Producent: LyoFood
    Cena: 33,06 zł 38,90 zł
    szt.
    zobacz więcej
    Danie liofilizowane Lyofood Zielone curry z pokrzywą  110g Danie liofilizowane Lyofood Zielone curry z pokrzywą 110g
    Producent: LyoFood
    Cena: 33,91 zł 39,90 zł
    zobacz więcej
    do góry
    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper.pl